Barn med tre föräldrar

Barn med tre föräldrar – kan bli verklighet i Storbritannien

DN 2015-02-03

Storbritannien kan bli första land i världen där ett barn kan ha dna från tre föräldrar. Parlamentet ska rösta om en metod som kan stoppa svåra sjukdomar som ärvs på mödernet.

Med den nya tekniken, som i brittiska medier liknas vid provrörsbefruktning, kommer ett barn att till 99,9 procent ha sitt dna från sina två föräldrar. Den sista lilla delen kommer i stället från en kvinnlig donator, som inte bär på anlag som kan orsaka så kallade mitokondriella sjukdomar.
Mitokondrie är det som ger energi till en cell. När detta “kraftverk” inte fungerar uppstår hjärnskador, muskelsjukdomar, blindhet, dövhet med mera. Många barn dör strax efter födseln, andra blir gradvis sämre och dör ofta innan de når vuxen ålder. Men det finns även kvinnor som bär på anlaget utan att själv bli sjuka.

Om brittiska parlamentet sent i eftermiddag ger sitt klartecken till nya tekniken skulle omkring 150 par årligen kunna få hjälp, uppger BBC.

Uppslutningen från forskarvärlden är stor. Flera Nobelpristagare har uppmanat ledamöterna att rösta ja. Men det finns också kritiker som pekar på att detta är etiskt tveksamt och ytterligare ett steg mot så kallade designerbebisar. Bland motståndarna finns även flera ledande personer inom engelska kyrkan.

Parlamentsledamöterna har ingen partilinje att följa i frågan utan kommer att rösta efter eget samvete. Vid debatten i eftermiddag väntas flera föräldrar, som har eller haft barn med mitokondriella sjukdomar, närvara. De som planerar syskon är mycket aktiva och vill påverka politikerna att godkänna den nya tekniken.