Livets minsta byggstenar bildas lätt i rymden
SR 2015-10-13
Byggstenarna till livet finns i rymden.
Det verkar lätt för livets minsta byggstenar att bildas ute i rymden. Det visar experiment som diskuterades på en stor europeisk planetforskningskonferens nyligen.
De skulle likna åska, de elektriska urladdningar som man skickade genom en molekylmix, i det klassiska Miller Urey-experimentet 1953. Man ville se om en tänkt ursoppa av molekyler med kol i skulle kunna forma livets minsta byggstenar. Och det kunde den. Resultatet blev aminosyror, de små molekyler som bygger upp proteiner som är viktiga i allt levande.
På planetkonferensen i franska Nantes presenterades ett nytt sådant här experiment som gjorts med en enklare molekylmix med bara kväve, koldioxid och väte. Den innehöll inte ens vatten. Det blev aminosyror ändå, konstaterar Oleg Shebanits vid Institutet för rymdfysik.
– Det verkar som att det är jättelätt att bilda aminosyror. Så fort man har någon slags kolbärande molekyl med lite syre i, som koldioxid, och lite väte och lite kväve, kommer det att bildas aminosyror oavsett vad som händer, säger han.
Så det blir mer och mer tydligt hur lätt det är för världsrymden att få till byggstenarna, aminosyrorna. Men steget till själva livet återstår att knäcka. Och där pågår forskning nu. Man letar i rymden, provar datormodellering och även labbexperiment. Men de kan bli tidskrävande.
– Hur lång tid tar det för livet att utvecklas? Det är ganska oklart. I alla fall på jorden har det tagit några miljarder år att komma till mer avancerat liv, säger Oleg Shebanits.